iletisim@bursainsaat.com
Bursa İnşaat

İşte Bursa'nın 'kaçak inşaat' karnesi!

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından kaçak yapılaşmayla mücadele kapsamında son derece ciddi kararlar aldı. Ancak Meclis'ten oy birliğiyle geçen kararların uygulanıp uygulanmayacağı belirsiz. Aradan geçen 4 ay kararların kağıt üzerinde kaldığını gösteriyor. Zira sadece 2019 yılı içinde inşa edilen ve yıkım kararı çıkarılan kaçak inşaat sayısı bini aşıyor.

Kaynak : enbursa.com
05 Aralık 2019 Perşembe, 15:57
686 Görüntülenme
İşte Bursa'nın 'kaçak inşaat' karnesi!

Kaçak yapılaşma, deprem kuşağı üzerinde yer alan Bursa'nın en büyük problemi olmayı sürdürüyor. Alınan tüm önlemlere, yapılan bütün uyarılara karşın kaçak inşaatlar adeta pıtırak gibi bütün şehri sarmış durumda. Bursa'da sadece 2019 yılı içerisinde tam bin 199 kaçak inşaat tesbiti yapıldı.

OSMANGAZİ'DE 81 KAÇAK İNŞAAT

enBursa.com'un edindiği bilgilere göre, Bursa'nın merkezi ve en büyük ilçesi Osmangazi'de, sadece Temmuz-Ağustos 2019'u dönemini kapsayan 2 aylık süreçte 81 kaçak inşaat tespit edildi.

EN ÇOK YIKIM YILDIRIM'DA

Bursa'nın göçlerle oluşan ve en plansız ilçesi olarak bilinen Yıldırım'da 2019 yılında 490 kaçak yapı tesbiti yapılırken, bunlardan 296'sının yıkıldığı belirlendi.

NİLÜFER'DE 4 AYDA 47 KAÇAK YAPI

Kaçak yapılaşma Bursa'nın planlı gelişen ilçesi Nilüfer'in de en büyük sorunu. Nilüfer'de 2019'un Temmuz-Ağustos-Eylül ve Ekim aylarında 47 kaçak inşaat tutanağı tutuldu.

Bursa'nın üç merkez ilçesi gibi çevre ilçelerin en büyük sorunu da kaçak yapılaşma. Hatta çevre ilçelerde sorunun boyutları daha da büyük.

11 İLÇEDE TOPLAM BİN 199 KAÇAK YAPI

Kestel'de 2019'un Ocak-Haziran döneminde tam 202 kaçak inşaat yapılırken, Gürsu'da bu yılın ilk 9 aylık döneminde inşa edilen kaçak yapı sayısı 133 olarak belirlendi. Yine aynı dönemde Orhangazi'de 67 kaçak inşaat tutanağı tutuldu. Temmuz-Ağustos-Eylül ve Ekim aylarında Mudanya'da tesbit edilen kaçak yapı sayısı ise 78...

Bursa'nın en büyük ilçelerinden İnegöl'de de kaçak yapılaşmanın önüne geçilemiyor. İnegöl'de 2019'un Ağustos-Eylül ve Ekim aylarını kapsayan 3 aylık dönemde 62 kaçak inşaat tespit edildi. Yılın ilk 10 aylık döneminde Karacabey'de 28 kaçak inşaat zaptı tutulurken, İznik'te eylül ve ekim aylarında 8, Yenişehir'de Ağustos ayında 3 kaçak inşaat tespit edildi.

Bursa'nın 11 ilçesinde sadece bir yıl içinde bin 199 kaçak inşaat tesbiti yapılırken, aradan geçen süreye karşın hakkında tutanak tutulan yapıların hala yıkılmaması soru işaretlerine yol açıyor. Dikkat çeken başlıca nokta, kaçak yapılaşmayla mücadelenin kaçak inşaat yapımı kadar hızlı ve seri olmaması.

Hemen her dönemde Bursa'nın en önemli sorunlarının başında gelen kaçak yapılaşmayla mücadele 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından da masaya yatırıldı.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ'NDEN OY BİRLİĞİYLE GEÇEN KARARLAR

 

Konuyla ilgili ilk toplantı 9 Temmuz 2019 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu'nda yapıldı. Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Kestel ve Gürsu Belediye Başkanlarıyla akademik odalar ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda kaçakla mücadelenin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ele alınması kararlaştırıldı.

Büyükşehir Meclisi'nin 28 Temmuz 2019 tarihinde yapılan oturumunda ise şu kararlar alındı:

  • Büyükşehir sınırları içerisinde yasal izni olmayan inşaatlara göz açtırılmayacak.
  • Kaçak yapılar planlı ya da plansız alanda inşa edilmesine bakılmaksızın en geç 3 iş günü içerisinde yıkılacak.
  • Kaçak yapılara beton döken firmaların iş yeri açma ve çalışma ruhsatları, 6 ay süreyle dondurulacak. Yasağın 3 kez delinmesi durumunda ilgili firmaların iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatları iptal edilecek.
  • Kaçak inşa edildiği tespit edilen yapılarda su, doğalgaz, elektrik ve iletişim gibi hizmetler en geç 3 iş günü içerisinde sonlandırılacak.
  • Altyapı hizmeti sağlayan kuruluşlar hakkında idari ve adli işlemler başlatılacak.
  • Kaçak yapıya müteahhitlik hizmeti veren kişilerin belgeleri 3 iş günü içerisinde iptal edilecek mühendislik hizmeti sağlayan kişiler de çeşitli yaptırımlara maruz kalacak.
  • Kurulacak telefon hattı ile ruhsatsız yapılar hakkında ihbarlar alınacak.
  • Tüm belediye, kurum ve kuruluşlarda "ruhsatsız-kaçak yapı veri tabanı" oluşturulacak.
  • Hızlı tespit, müdahale ve etkin sonuç alabilme adına drone ile 7 gün 24 saat hava denetimleri gerçekleştirilecek.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ele alınan bu maddeler oy birliğiyle kabul edildi. Ancak kararların üzerinden 4 ay geçmesine rağmen kaçak yapıların yıkımlarına hala başlanmadığı gibi kaçak inşaatların devam etmesi dikkat çekiyor.

AMAÇ KAÇAKLA MÜCADELE Mİ YOKSA SİYASİ ÇEKİŞME Mİ?

Aradan geçen süre içerisinde Bursa Büyükşehir Belediyesi, kaçakla mücadelede iki spesifik olayı ön plana çıkardı.

Birincisi yerel seçimlerin ardından özellikle iktidara yakın basın yayın organlarında gündeme getirilen Hasanağa'daki villa, diğeri ise Mudanya Belediyesi'nin Güzelyalı'daki park projesi içerisinde yer alan bina. Ancak her iki binayla ilgili kararlar kaçakla mücadeleden çok siyasi çekişme yorumlarına yol açtı.

 

Nilüfer Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan gelen görüş doğrultusunda Hasanağa'daki villa için yıkım kararı almış, yıkım işlemi için itiraz sürecinin sona ermesini bekliyordu. Büyükşehir ekipleri yıkıma sürenin dolmasından iki gün önce başladı. Söz konusu villa tartışmalar arasında yıkıldı.

MUDANYA'YA MÜHRÜ YARGI KALDIRDI

Büyükşehir'in kaçakla mücadeledeki ikinci icraatı ise yargıdan döndü.

 

Mudanya Belediyesi'nin Güzelyalı Atatürk Parkı ikinci etabında yer alan sosyal tesis inşaatı, Büyükşehir Belediyesi'nce inşaatın ruhsatsız olduğu ve 775 sayılı Kanunun 18. Maddesi uyarınca 22 Kasım 2019 tarihinde mühürlendi. Mudanya Belediyesi bunun üzerine konuyu yargıya taşıdı. Bursa 4. İdare Mahkemesi, 26 Kasım 2019 tarihinde aldığı 675 sayılı kararla "yürütmeyi durdurma" kararı verdi.

Ortaya çıkan tablo Bursa'da kangren haline gelen kaçak yapılaşmayla mücadele için alınan kararların kağıt üzerinde kaldığını ortaya koyarken, kamuoyu yıkılmayı bekleyen yüzlerce kaçak inşaat için ne zaman harekete geçileceği sorusuna yanıt arıyor.