İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, yukarı doğru bir gidişin başlayacağını ve 2020 yılının çıkış yılı olacağına inandığını söyledi.
Yeni dönemde birleşerek büyümeye önem verdiklerinin altını çizen İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, sektör olarak hızlı bir gelişim içerisinde olduklarını ve paydaşlarıyla çözüm üretebilecek konumda olduklarının altını çizdi.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (İMSİAD) 5. Olağan Genel Kurul Toplantısı yapıldı. 114 üyenin oy kullandığı Genel Kurul’da Mustafa Andıç 74 oy alarak güven tazeledi ve yeniden Yönetim Kurulu Başkanlığına seçildi. Birlik ve beraberlik mesajı da veren Andıç, İMSİAD’ın çalışmalarının kaldığı yerden devam edeceğini, hizmet bayrağını daha da yukarıya taşıyacaklarını sözlerine ekledi.
Ortaklık kültürünü geliştirmeye çalıştıklarını ifade eden Mustafa Andıç, sektörde verimsizlik olduğunu ve daha yüksek finansal yapıya sahip şirketler oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Bursa Grup adı altında bir şirket kurduklarını söyleyen Mustafa Andıç, şirketin imalata başlama aşamasında çalışmalarının devam ettiğini ifade etti. “2021 sonundan itibaren piyasada arzı oluşturmaya başlayacağız” diyen Mustafa Andıç, “Haziran ayından sonra yeni yatırımları bekliyorum.Yabancıya satış, tüm satışlar içerisinde toplamda yüzde 4’lük paya sahip. Blok alımlar var, bu işin ticareti yapılıyor. Bir bağ oluşuyor, vergi verilmeye başlanıyor devamında tüm sektörler kazanıyor” dedi. Başkan Mustafa Andıç, yeni ofisimizde faaliyet göstermeye başladığımız Ekohaber’e hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Andıç, İMSİAD’ın projeleri hakkında bilgiler verdi. ‘Kentsel dönüşüm konusunda hep konut alanları konuşulsa da, aslında Bursa’nın ihtiyacı sadece konut alanlarının dönüşümü değildir’ diyen Mustafa Andıç ile İMSİAD’dan kentsel dönüşüme ve inşaat sektörüne kadar herşeyi konuştuğumuz söyleşimiz...
İMSİAD’ın projelerini anlatır mısınız?
İMSİAD sektörün tüm kesimlerini bir araya getiren önemli bir kuruluştur. İnşaat sektörünü verimli bir şekilde temsil edebilmek ve sektörün tüm sorunlarıyla ilgili her konuda çalışmalarımız devam ediyor. Sektörümüzle ilgili konuları kaynağında takip ediyoruz. Yerel yönetimler, STK’lar, Bursa Ticaret Sanayi Odası, Akademik Odalar ve Ankara’da sıcak temaslar içerisindeyiz. Şehrimizin problemlerini ortak çözümlerde değerlendirmeye açabilmek bunun gibi daha bir çok sayabileceğimiz hedeflerimiz için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bursa giderek büyüyor ve gelişiyor. Sektörün sorunlarını ve yaşanan problemleri yakından takip ediyoruz, bunların birlikte hareket edilerek aşılabileceğine inanıyoruz. İMSİAD Şubesi olmak isteyen bir çok Anadolu şehrimiz var. Yeni dönemde de faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. Derneğe müthiş bir cazibe katıyor. Derneğimize üye olmak isteyen bir çok üyemizi de içine alarak Bursa’yı temsil etmeye devam ediyoruz. İnşaat müteahhitleri ve sektöre üretim yapan sanayicilerden oluşan sektörel bir derneğiz. Tüm üyelerimizle birlikte çıtayı yükseltmeye devam ediyoruz.
“YENİ DERNEK MERKEZİMİZ İMSİAD’A YAKIŞAN BİR YER OLDU”
İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, “İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İşadamları Derneği, kurulduğu yıldan bu yana geride kalan dönemde Bursa inşaat sektörünün çatı kuruluşu ve sözcüsü olmayı başarmıştır. İMSİAD üyelerimiz yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. Dolayısıyla Bursamız ve ülkemiz için böylesine önemli bir sektör olan inşaat sektörünün daha fazla korunup gözetilmesi sektörümüzün en önemli beklentileri arasındadır. Yeni dernek merkezimiz İMSİAD’a yakışan bir yer oldu. İMSİAD’ın üyelerinin sergilemiş olduğu örnek birliktelik ve yeni hizmet merkezimizle birlikte İMSİAD sektöre daha büyük katkılar sunmaya devam ediyor” dedi.
“SON YENİLİKLERİ YERİNDE İNCELEMEYE DEVAM EDİYORUZ”
“Sektörümüzle ilgili güncel yönetmelik değişikliklerini yakından takip ediyoruz” diyen Mustafa Andıç, “Sektör olarak hızlı bir gelişim içerisindeyiz. Paydaşlarımızla her an masaya oturabilecek, çözüm üretebilecek konumdayız. Eğitime çok önem veriyoruz. Seminer salonlarımızda üyelerimize yönelik sektörel eğitimler düzenliyoruz. Sanayici üyelerimiz ürettikleri yeni ürünleri tanıtıyorlar. İMSİAD üyelerimizi sanayicilerlerle yerinde buluşturuyoruz. İMSİAD sektörün önemli yerli üreticileriyle bir araya gelerek, inşaat alanındaki son yenilikleri yerinde incelemeye devam ediyor. Tüm üretim safhalarını izleme fırsatı yakalıyoruz. Fabrika ile diyaloglar sonucunda ciddi ticaretler oluşuyor. Sanayici buluşmaları adı altında yaptığımız çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz. İMSİAD Anadolu Buluşmaları adında bir gezi programı başlattık. İlk olarak Güney Doğu Anadolu’da Diyarbakır, Mardin, Siirt’e gittik, bu sene de Karadeniz’e gideceğiz. Anadolu Buluşmaları kapsamında o illerin Ticaret Odası üyeleri ile bir araya geliyoruz. Ayrıca son ziyaretimizde, Siirt’te bir okulun tadilatını da gerçekleştirdik” dedi.
“BİRLEŞEREK BÜYÜME”
“Yeni dönemde önemsediğimiz diğer bir konu da, birleşerek büyüme” diyen Mustafa Andıç, şöyle devam etti: “Ortaklık kültürünü geliştirmeye çalışıyoruz. Sektörümüzde çok ciddi verimsizlik var. Şirketlerin birleşmesi ile daha büyük hacimli, daha yüksek finansal yapıya sahip şirketler oluşturmayı hedefliyoruz. 19 arkadaşımızla beraber Bursa Grup adında bir şirket kurduk. Şuanda faaliyetine devam ediyor. Bu olumsuz dönemde şirket sadece yatırım yaptı, imalat yapmadı. Bursa Grup şirketi imalata başlama aşamasında çalışmaları devam ediyor. Dolayısıyla verimi yükseltebilmek ve finansal yapıları yükseltebilmek adına birleşerek büyüme konusunda daha detaylı çalışmalar yapacağız. Davet üzerine TİMFED’de de yönetim kurulu üyeliğim var. Ankara ile diyaloglarımız son derece iyi. Bursa’da da bir federasyonlaşmaya doğru gideceğiz. Anadolu’dan üyelerimiz var. Anadolu’daki tüm dernek başkanlarımızı sistemin içerisine dahil ederek daha güçlü bir ses oluşturmaya çalışıyoruz.
Proje maliyetlerinden bahseder misiniz?
Bugün bir projenin maliyeti minimum 200 milyon TL’lerdedir. İnşaatçılık çok değişti... 10 daireyi 2- 3 yılda yapan bir sektörden, 1 senede binlerce konutu üretir hale geldik. Teknolojiyi de yakından takip etmek lazım.
İnşaat sektörünü nasıl değerlendiriyorsunuz?
Yukarı doğru bir gidişin başlayacağına inanıyorum. Bu konuda ciddi önlemler alınıyor. 2020 yılının yavaş yavaş çıkış yılı olacağına inanıyoruz. Sektörde konut kredisi faizlerinin düşmesiyle hareketlilik yaşandı. Sadece konut kredi faizlerinin düşmesi sektörün önünü tam anlamıyla açamaz. Hükümetten beklentimiz, ekonomik güven ortamının oluşturulması.
“HAZİRAN AYINDAN SONRA YENİ YATIRIMLARI BEKLİYORUM”
Konut stoğunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Haziran ayından sonra konut arzında eksiklik olacak, yani vatandaş aradığını bulamayacak. 2019 yılı ortalamasında gayrimenkul sektöründe Bursa yüzde 71 küçüldü. Türkiye ortalaması yüzde 49’dur. Son çeyreğe kadar bu oran Türkiye’de yüzde 60, Bursa’da yüzde 70’in üzerindeydi. Yıl bitimiyle beraber son çeyrekte bir hareketlenme oldu. Dolayısıyla sektör temsilcileri 4’te 1 oranında üretim yapıyor. Önümüzdeki süreçte vatandaş daire arayacak ama bulamayacak. Geçmiş dönemin maliyetleriyle yaptığımız konutları halen satıyoruz. Konut kredilerinde yüzde 0,79’dan sonra ciddi satış ivmelenmesi yaşadık. Artık bir stoktan bahsetmek mümkün değil, dolayısıyla hem fiyatlar çok yükselecek hem de vatandaş aradığını kolay bulamayacak. Haziran ayından sonra yeni yatırımları bekliyorum. 2021 sonundan itibaren piyasada arzı oluşturmaya başlayacağız. İnşaat sektörü için yabancıya satış önemli. Yabancıya satış, tüm satışlar içerisinde toplamda yüzde 4’lük paya sahip. Blok alımlar var, bu işin ticareti yapılıyor. Bir bağ oluşuyor, vergi verilmeye başlanıyor devamında tüm sektörler kazanıyor.
“ÇİN BENİ ENDİŞELENDİRİYOR”
“Çin beni endişelendiriyor” diyen Mustafa Andıç, “Çin’i bir Körfez ülkesi vatandaşı gibi görmek mümkün değil. Çin, sadece tatile gelmeyecek, ticaretini de getirecek. Çin pazarları oluşacak. Dolayısıyla da bizim ticari hayatımıza çok etki edecek. Devamında ne olacağını da iyi kestirmek lazım. Yanlış bir algı var, özellikle Arap diye tabir ettiğimiz Körfez ülkelerdeki müşterileri zengin ve lüks konutlar peşinde zannediyoruz. Öyle bir şey yok. Son dönemde ekonomik konutlar aldılar” dedi.
Kentsel dönüşüm çalışmaları ne durumda?
Yapıların kayıt altına alınması ile kentsel dönüşüm ihtiyacı ortadan kalkmamaktadır. Kentsel dönüşüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da en önemli gündem maddelerinden bir tanesi. İnşaat sektörü, sağladığı istihdam ve katma değer ile ülkemiz için büyük önem taşıyan sektörlerden biridir. İnşaat sektörünün halkımızla ortak beklentisi olan kentsel dönüşüm konusunda, Bursa’da herkes için en doğru adımın atılması temennisini paylaşıyoruz. Bunun için de Bursamız ve ülkemiz için bir şans olduğuna inandığımız kentsel dönüşüm ile temiz bir sayfa açılabilmesi için elbirliği ile çalışmamız gerekiyor. Ayrıca, Bursa sürekli göç alan bir şehir, dinamik bir nüfus var bu yüzden konut üretimi sürekli artıyor. Satışların azaldığı dönemlerde konut arzının fazla olduğu algısı oluşsa da, aslında konut talebi ihtiyaca göre çeşitlenerek artıyor. Bursa’nın ihtiyacı sadece konut alanlarının dönüşümü de değildir. İMSİAD olarak düşüncemiz, Bursa’da bundan sonra kentsel dönüşümün büyük ölçekli yapılması yönünde. Bölgesel, mahalle bazında planlamalar yapılmalıdır. Sosyal hayat bozulmamalıdır. Ayrıca depreme dayanıklı ve çevre dostu binalar inşa edilmelidir.
“DEVLETİN KAYNAK AKTARMASI GEREKİYOR”
“Kentsel dönüşümün çok acilen başlaması lazım” diyen Mustafa Andıç, “7 senede 1 milyon konut dönüştürüldü. Türkiye genelinde geride 6 milyon konut var. Kentsel dönüşüm yönetmelik değişikliği nedeniyle yol kazasına uğradı. Tip imar yönetmeliği değişti, devamında da deprem yönetmeliği değişti. Kentsel dönüşüm süreci doğru yönetilmedi. Vatandaş taleplerini doğru yönetemedi. Yerel yönetimler yeni imar planları açmadı. Her zaman söylediğim gibi, asıl amaçtan sapıldı. Bizim derdimiz depreme karşı dayanıklı binalara ulaşabilmek. İnşaat şirketleri olarak yoğun yerleşim alanlarını tek paydada birleştirmekte zorlanıyoruz. 1 veya 3 arsa sahibi ile konuşurken, 100’lerce daire sahibi ile konuşuyoruz. Hal böyle olunca talepler değişiyor, rahat çözemiyoruz. Kamunun önden gitmesi ve müteahhitlere ihale edilerek bu işlem yapılmalı. Ayrıca devletin kaynak aktarması gerekiyor” dedi.
İnşaat sektörünün 2020’den beklentisi yükseldi
Türkiye Hazır Beton Birliğince (THBB) açıklanan rapora göre, inşaat sektörüne ilişkin Beklenti Endeksi, ocakta 20 aydan sonra ilk defa eşik değerin üstüne çıktı. THBB tarafından Türkiye’de inşaat sektörü ile bağlantılı sektörlerdeki mevcut durum ve beklentileri ortaya koymak amacıyla hazırlanan “Hazır Beton Endeksi 2020 Ocak Raporu” açıklandı.
Rapora göre, inşaat sektöründe son 2 aydır Faaliyet Endeksi düşük seviyelerde seyrederken, Güven Endeksi yükselmesine karşın eşik değerin altında kaldı. Bu dönemde sektöre ilişkin Beklenti Endeksi ise 20 aydan sonra ilk defa eşik değerin üstüne çıktı. Diğer taraftan, bütün endekslerin ocakta geçen yılın aynı dönemine göre artış sergilemesi dikkati çekti. Açıklamada rapora ilişkin görüşlerine yer verilen Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve THBB Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, inşaat sektörünün ocakta bir yıl öncesine kıyasla daha iyi göründüğünü ancak aralık ayına oranla 2020’ye hızlı bir giriş yapamadığını belirtti. Sektör oyuncularının beklentisinin 20 aydan sonra ilk defa olumlu tarafa geçtiğine dikkati çeken Işık, şunları kaydetti:”Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son 5 toplantıda politika faiz indirimi kararının ardından kurda bir sıçrama olmaksızın piyasa faizinin aşağı gelmesi, Türkiye’nin CDS seviyesinde ocak ayında görülen düşüş, iktisadi yönelim ve satın alma yöneticileri endekslerindeki yükselme ekonomide düzelmenin sinyalleridir. Jeopolitik riskler ve küresel belirsizlikler söz konusu olsa da bu riskler henüz inşaat sektörü oyuncularının beklentisini aşağı çekecek seviyede değil. Faiz oranlarında gerilemeyle konut kredisine olan ilgi arttı.” Işık, ocak sonu itibarıyla konut kredisi toplamının 200 milyar lirayı aştığını belirterek, “Ocak sonu itibarıyla tüketici kredilerinin genelinde görülen 4,5 milyar liralık artış iç tüketimde canlanmanın en önemli göstergesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Son 5 yılda el değiştiren konutların yarıya yakınının kredi kanalıyla satıldığı düşünüldüğünde, iç talep ve tüketici kredilerindeki bu hareketlilik inşaat sektörünün can damarı olmaya devam edecektir.” değerlendirmelerini yaptı.
İnşaat malzemeleri ihracatı 2019’da miktarda arttı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Aralık 2019 sonuçları açıklandı. Endeks sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi dış ticaretinde birçok ilkin yaşandığı 2019 yılında, inşaat malzemeleri ihracatı ilk kez 50 milyon tonu aştı. Buna karşın inşaat malzemeleri sanayisinin, ağırlığını ihracata verdiği 2019’un toplam ihracat değerinde artış olmadı. Geçen yıl değer olarak yüzde 0,3 gerileyen inşaat malzemeleri sanayi ihracatı, 2019’u 21,5 milyar dolar ile kapadı.İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı, 2019’da miktar olarak bir önceki yıla göre yüzde 25,8 arttı ve 51,68 milyon tona yükseldi.
2019 yılı ihracat ortalama birim fiyatı, 2018’e göre yüzde 20,8 düştü ve 0,42 dolar/kilogram olarak gerçekleşti. İç talepteki keskin daralma nedeniyle 2019 yılında sanayi, ihracata ağırlık verdi ancak yoğun rekabet ihracat birim fiyatlarını düşürdü.
İnşaat sektörüne kredi desteği 2019’da 250 milyar liraya yaklaştı
Türk bankacılık sektörü, 2019’da inşaat alanında faaliyet gösteren şirketlere kredi desteğini bir önceki yıla göre 12 milyar 951 milyon lira artırdı. Böylece inşaat sektörünün toplam kredi stoku 245 milyar 579 milyar liraya yükseldi.Hükümetin aldığı tedbirler ve kamu bankaları öncülüğünde konut kredisi faiz oranlarının indirilmesiyle başlayan süreçle, bir taraftan ertelenen konut talebi canlanırken bir taraftan da 2020’ye ilişkin beklentiler pozitif etkilendi. Gayrimenkul sektör temsilcileri yeni yılda hem satışlarda hem de yeni yatırımlarda ciddi hareketlilik bekliyor. Geçen yıl sektördeki hareketlilik, inşaat kredilerine de yansıdı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, bankacılık sektörünün inşaat alanında faaliyet gösteren firmalara açtığı kredilerin stoku 2019’da bir önceki yıla kıyasla yüzde 5,6 artarak 245 milyar 579 milyon liraya ulaştı. 2018 sonunda 232 milyar 628 milyon lira düzeyinde olan kredi stoku, bir yıllık dönemde 12 milyar 951 milyon lira artış gösterdi.
İnşaat sektörüne kullandırılan kredilerde aslan payını İstanbul ve Ankara aldı. 2018 sonu verilerine göre, İstanbul, 2018’de olduğu gibi 2019’da da yüzde 51’lik payla en fazla kredi hacmine sahip il konumunu sürdürdü. İstanbul’un inşaat kredi stoku geçen yıl sonu itibarıyla 125 milyar 642 milyon lira olarak kayıtlara geçti.İstanbul’un ardından Ankara yüzde 30’luk pay ve 73 milyar 778 milyon liralık kredi stoku ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’nın kredi stoku bir yıllık dönemde yüzde 13,7, İstanbul’un ise yüzde 5,8 artış gösterdi.Bu iki ili 6,2 milyar liralık kredi bakiyesiyle İzmir, 3,7 milyar lirayla Kocaeli, 3,5 milyar lirayla Antalya, 2,6 milyar lirayla Bursa ve 1,9 milyar lirayla Gaziantep izledi.İnşaat alanında kullandırılan krediler göz önüne alındığında, bir yılda kredi stokunun en fazla arttığı il 8,9 milyar lirayla Ankara oldu. Ankara’yı 6,9 milyar lirayla İstanbul, 132,9 milyon lirayla İzmir, 71,7 milyon lirayla Denizli ve 54 milyon lirayla Trabzon takip etti.Bursa, kredi stokunun en fazla düştüğü il olarak kayıtlara geçti. Bursa’daki kredi stoku, bir yılda 429,1 milyon lira düştü. Bursa’yı, 347,5 milyon lirayla Gaziantep, 317,5 milyon lirayla Mersin, 289 milyon lirayla Kocaeli ve 276,3 milyon lirayla Adana izledi.İnşaat kredi bakiyesinin en az olduğu iller 11,9 milyon lirayla Bayburt, 13 milyon lirayla Ardahan, 30,5 milyon lirayla Iğdır, 35,5 milyon lirayla Kilis ve 36,3 milyon lirayla Hakkari olarak sıralandı.
İnşaat maliyet endeksi Aralık 2019’da aylık bazda yüzde 1,01 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2019’a ilişkin inşaat maliyet endeksini açıkladı. Buna göre, inşaat maliyet endeksi geçen yıl aralıkta kasıma göre yüzde 1,01, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 10,76 yükseldi. Aylık bazda malzeme endeksi yüzde 1,23, işçilik endeksi yüzde 0,57 arttı. Aralık 2018’e göre malzeme endeksinde yüzde 4,93, işçilik endeksinde yüzde 25,55 artış gerçekleşti.Bina inşaatı maliyet endeksi aralıkta bir önceki aya göre yüzde 0,83, önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 11,04 artış gösterdi. Aralıkta, kasım ayına göre malzeme endeksi yüzde 1,01, işçilik endeksi yüzde 0,46 arttı. Yıllık bazda bakıldığında malzeme endeksi yüzde 5,12, işçilik endeksi yüzde 25,7 yükseldi. Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi aralıkta bir önceki aya göre yüzde 1,66, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,84 arttı. Söz konusu ayda bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,95, işçilik endeksi yüzde 0,98 arttı. Bir önceki yılın aynı ayına göre ise malzeme endeksinde yüzde 4,33, işçilik endeksinde yüzde 24,96 artış kayıtlara geçti.
Türkiye genelinde ocakta 113 bin 615 konut satıldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ocak ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde ocakta satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 43,8 azalırken, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 55,8 artarak 113 bin 615 oldu.
Konut satışlarında İstanbul 21 bin 251 konutla ilk sırada (yüzde 18,7) yer aldı. İstanbul’u 11 bin 989 konut satışıyla (yüzde 11,6) Ankara, 7 bin 212 konut satışıyla (yüzde 6,3) İzmir izledi. En az satış olan iller 7 konutla Hakkari, 11 konutla Ardahan ve 38 konutla Bayburt olarak kayıtlara geçti.
Bu dönemde ipotekli konut satışları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 546,1 artarak 42 bin 237’ye çıktı.
Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 37,2 olarak belirlendi. İpotekli satışlarda İstanbul bin 7 bin 615 konut ve yüzde 18 payla ilk sırada yer aldı. ipotekli konut satışının en az olduğu iller ise 2’şer konut ile Hakkari ve Ardahan oldu. Diğer konut satışları ocakta, yıllık bazda yüzde 7,5 artarak 71 bin 378 olarak tespit edildi. Bu kategoride de İstanbul 13 bin 636 konut satışı ve yüzde 19,1 ile ilk sırada yer aldı. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 64,2 olarak kaydedildi. Ankara 6 bin 759 diğer konut satışıyla ikinci sırada bulunurken, bu ili 4 bin 198 konut satışıyla Antalya izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 5 konutla Hakkari oldu.İlk defa satılan konut sayısı ocakta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,1 artarak 36 bin 40’a çıktı. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 31,7 oldu. İlk satışlarda İstanbul 6 bin 599 konutla en yüksek payı aldı. İstanbul’u 3 bin 199 konut satışıyla Ankara, 2 bin 219 konut satışıyla İzmir takip etti. İkinci el konut satışları ocakta geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 85,2 artış göstererek 77 bin 575 olarak gerçekleşti.İstanbul 14 bin 652 konut satışı ve yüzde 18,9 payla bu alanda da ilk sırada yer aldı. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı yüzde 68,9 oldu. İstanbul’u 8 bin 790 konut satışıyla Ankara, 4 bin 993 satışla da İzmir takip etti.
Yabancılara yapılan konut satışları, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,3 artarak 3 bin 907 oldu. Bu alanda ilk sırada 1875 konut satışıyla İstanbul bulunurken, bu ili 762 ile Antalya, 235 ile Ankara, 163 ile Bursa ve 128 ile Yalova izledi. Ocak ayında Irak vatandaşları Türkiye’den 739, İran vatandaşları 678, Rusya vatandaşları 254, Afganistan vatandaşları 204, Yemen vatandaşları 142 konut edindi.