iletisim@bursainsaat.com
Bursa İnşaat

İnşaat sektörü daralıyor! İşte Bursa'da son durum...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 0,9 büyürken, inşaat sektöründe yaşanan yüzde 7,8 daralma dikkat çekti. Bursa'da sektörün önemli kuruluşlarından İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, enBursa.com'a çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Kaynak : enbursa.com
02 Aralık 2019 Pazartesi, 11:43
712 Görüntülenme
İnşaat sektörü daralıyor! İşte Bursa'da son durum...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın üçüncü çeyreğinde gayrisafi yurt içi hasıla geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,9 arttı.

EKONOMİ BÜYÜDÜ, İNŞAAT KÜÇÜLDÜ

GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, zincirlenmiş hacim endeksi olarak tarım sektörünün katma değeri yüzde 3,8, sanayi sektörünün ise yüzde 1,6 artarken, inşaat sektörünün yüzde 7,8 azalması dikkat çekti.

Konuyla ilgili enBursa.com'a konuşan yapan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş adamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, inşaat sektöründe daralmanın devam ettiğini söyledi.

Andıç, şunları söyledi:

'İNŞAATTA DARALMA SÜRÜYOR'

"İnşaatta daralma devam ediyor. Tabii satışlarda konut fazilerinin 0,99'a düşmesinin getirdiği bir hareketlilik var. Ancak yeni inşaata başlama konusunda sıkıntılar devam ediyor."

Mevcut konut stoğunun faiz oranlarının düşmesi nedeniyle bir miktar hareketlendiğini vurgulayan Andıç, Bursa'nın yeni inşaat başlatma konusundaki durumunu şöyle özetledi:

'BURSA'DA DARALMA TÜRKİYE'NİN ÇOK ÜZERİNDE'

"Türkiye genelinde yeni inşaata başlama konusunda daralma yüzde 56. Bu oran Bursa'ya baktığımızda yüzde 77'nin üzerinde. Yani, yeni projelere başlama konusunda sıkıntılar hala çözülmüş değil."

Mevcut duruma gerekçe olarak ekonomik güven ortamını gösteren Andıç, şöyle devam etti:

'GÜVEN ORTAMI OLUŞMADI'

"Yeni projelerin başlamamasının ya da konut sektöründeki daralmanın nedeni güven ortamının oluşmaması. Çalışan insanların uzun vadeli bir borça girebilmesi için ekonomik anlamda kendilerini güvende hissetmeleri gerekiyor. İşten çıkarılma riski ve önünü görememe gibi durumlar tüketicilerin konut gibi maliyetli ve uzun vadeli bir borcun altına girmesinde çekince yaratıyor. Mevcut durumda bu güven ortamı henüz oluşabilmiş değil."enbu