iletisim@bursainsaat.com
Bursa İnşaat

Bursa Kestel'e üniversite hayal oldu!

Bursa Teknik Üniversitesi'nin Kestel'de yapılacağı açıklanan yerleşkesiyle ilgili dikkat çekici gelişmeler yaşanıyor.

Kaynak : enbursa.com
29 Kasım 2019 Cuma, 11:17
787 Görüntülenme
Bursa Kestel'e üniversite hayal oldu!

Bursa'da Kestel'e kurulması planlanan Teknik Üniversite yerleşkesi için bir bölümü şahıslara ait 328 dönümlük alan yıllar içinde kamulaştırıldı. Ancak arazi sahipleri itiraz edince konu yargıya taşındı.

Gelişmeleri bugünkü köşesine aktaran Olay gazetesi Yazarı Mustafa Özdal'ın verdiği bilgiye göre, Yargıtay BTÜ'nün ödediği toplam 27 milyon liralık kamulaştırma ücretini az bularak, ilave 25 milyon lira daha ödenmesine hükmetti.

Yerel mahkeme ise Yargıtay kararı üzerine, "Yapılan işlemler kamu çıkarına aykırıdır. Kamulaştırmayı durduruyorum, bugüne kadar üniversitenin ödediği 25 milyon liranın arazi sahiplerinden geri alınmasına hükmediyorum" dedi.

Özdal, yazısına şöyle devam ettİ.

"... arazi sahipleri Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgardan oldu.

Peki şimdi ne olacak?

Aynı soruyu hak sahipleri Karademir'e de soruyormuş.

Net yanıt yok, belirsizlik var.

Ancak gelişmeler gösteriyor ki, yerel mahkemenin verdiği karar, BTÜ'nün Kestel'e kurulmasının önünde büyük engel.

Ayırca Karademir'in verdiği bilgiye göre, ilgili bakanlık bırakın kamulaştırma ücretini vermeyi, üniversiteye giden yol için bile ödenek çıkarmamış.

Bir de üzerine inşaat bedelini koyun, Kestel'e üniversite kurmak için devletin kasasından 100 milyonlarca lira çıkması gerekiyor.

Karademir'e 'sizin görüşünüz nedir' diye sordum.

'Ben rektörüm, orası olsun burası olsun diyemem. Ama neresi olacaksa karar verilmesi gerekir' diyerek resmi görüşünü açıkladı.

Bir de ek derslikler ve yurt binaları yapılması halinde, 320 dönümlük mevcut kampus alanının yeterli olacağını ekledi.

Peki, ekonomik koşullar nedeniyle Kestel'e üniversite kurulmasının imkansız veya kısa vadede çok zor olduğunu neden hiç kimse açıklayamıyor?

Açıklayamıyor, çünkü siyasi iktidar yıllar önce Kestel'e üniversite sözü verdi.

Şimdi hiç kimsenin çıkıp da, 'Yeni bir kampus alanı inşa etmek için para yok. Hem genişlemeye müsait mevcut kampus alanı bizim için çok ideal' demesi beklenebilir mi?"