iletisim@bursainsaat.com
Bursa İnşaat

Bursa'da bina güvenliği ne durumda, vatandaş binasının güvenli olup olmadığını nasıl anlar?

Afetlere hazırlıkta zihinsel dönüşümü hedefleyen afete hazırlık yılı yoğun biçimde devam ediyor. Afetlere hazır ol çağrısıyla her ay başka bir konuya odaklanan projenin aralık ayı teması

Kaynak : bursadabugun.com
27 Aralık 2019 Cuma, 17:18
549 Görüntülenme
Bursa'da bina güvenliği ne durumda, vatandaş binasının güvenli olup olmadığını nasıl anlar?

Konuyla ilgili olarak İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Albayrak'a, Bursa bina güvenliği açısından ne durumda, güvenliği artırmak için neler yapılmalı ve binamızın güvenliği olup olmadığını nasıl anlarız sorularını sorduk. İşte detaylar...

BURSA BİNA GÜVENLİĞİ AÇISINDAN NE DURUMDA?

"Yaklaşık olarak 20 yıldır hep dile getiriyoruz, getireceğiz; Bursa bir deprem kuşağı üzerinde olduğu için dolayısıyla depreme hazırlıklı olmalıyız" diyen Mehmet Albayrak, "Bu çerçevede mevcut binalarımızın, deprem güvenliğinin sağlanmasıyla ilgili kamuoyuna biz uyarılarımızı yaptık. Şimdi Bursa'da, yapım şekilleri itibariyle farkı bina türleri var. Bunların %55-60'a yakını Bursa'da kaçak yapılaşmış binalardır, bu binalar mühendislik hizmeti almadıkları için bunların deprem güvenlikleri ile ilgili bir şey söylememiz söz konusu değil, çünkü mühendislik hizmeti almamış binalar" şeklinde konuştu. Albayrak, Bursa'daki binaların güvenlik açısından durumunu, "Deprem güvenliği teknik bir sonuçtur, neticede bu teknik sonuca ulaşabilmek için mühendislik hizmetinden faydalanmaları gerekiyor. Hem projesiz hem denetim altında yapılmış binalar değildir, dolayısıyla depreme güvensiz oldukları kabul edilerek hareket edilmesi lazım, Bursa'da afet acil durum eylem planlarımızın da bu çerçevede hazırlanması gerekiyor diye düşünüyorum. Bunun dışında bir de denetimli yapılmış binalar var ki, özellikle yapı üretim kanununun daha önce kararname, sonra da kanun olarak yürürlüğe girdiği 2000 yılından itibaren yapılan binalar denetimlidir ve projelidir, bunların deprem güvenliklerinin olduğunu kabul edebiliriz. Bir de mühendislik hizmeti almış ancak projesine uymamış binalar var, bunların da deprem güvenliklerinin sağlanabilmesi için ciddi bir şekilde elden geçirilmesi lazım" diyerek ifade etti.

GÜVENLİĞİ ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

"Binaları depreme dayanıklı hale nasıl getiririz diye soracak olursanız, bunu iki aşamada ele alabiliriz" ifadelerini kullanan Albayrak, "Bizim bu konuda tecrübeli inşaat mühendisi meslektaşlarımız, üyelerimiz var. Serbest çalışan üyelerimizden herhangi birisine ulaşılabildiği takdirde, o binayı inceleyerek, depreme karşı güvenli olup olmadığını sizlere söyleyebilir, bu birinci aşamadır. İkinci aşamada da, bina depreme karşı güvensizse şayet, güvenli hale nasıl getirebileceğimizin bir projesi var 'Güçlendir Projesi' diyoruz biz buna; bu projeyi çizdirecek, sonra da bunu normal inşaat imalatı gibi binada uygulayarak, binalarını depreme dayanıklı hale getirebilecekler" dedi.

VATANDAŞ OLARAK BİR BİNANIN GÜVENLİ OLUP, OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

Binalarda, deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılmıştır gibi etiketler olmaya başlayacak ama mevcut binalarda vatandaşın depreme karşı güvenli olup olmadığını anlamasının mümkün olmadığını söyleyen Mehmet Albayrak, "Bu bir mühendislik hizmetidir bunun bir geçmişi ve eğitimi var. Vatandaşımızın yapması gereken şudur: Güvendiği, tanıdığı bir inşaat mühendisine müracaat edip, bulunduğu binanın 'Projeli mi? Denetlenerek mi yapıldı?' gibi sorulara cevap aramak. Bunlara olumlu cevap aldığı takdirde, gönül rahatlığıyla binalarında oturabilir vatandaşlarımız. Aksi takdirde, 'Bu binayı falanca kişi yaptı, dere kumu kullandı, şöyle yaptı, böyle yaptı' gibi bir takım söylemlerle, kendilerini avutmamalarını; oturdukları binalarla ilgili endişeleri varsa mutlaka işin uzmanı bir inşaat mühendise başvurmaları gerekmektedir" diyerek vatandaşı uzmanlardan yardım almaları gerektiği konusunda uyardı.